Választások 2018, 19, 20…

Dombó Zsolt (a Belvárosi Gyülekezet pásztora) gondolataival tavaly is találkozhattak már a Prófétai Napló olvasói, akkor a szeptember 23-i mizériával kapcsolatban beszélt egy nyilvános videón, még a nagy nap előtt (amelyen, mint utólag kiderült, gyakorlatilag semmi sem történt), és értelmesen elmondta, szerinte miért nem fog történni semmi különös. Aztán a “nevezetes” dátum után is elmondta, újabb részletekkel, hogy mire kellene inkább koncentrálni a keresztényeknek. Akkor még nem ismertem őt személyesen, de örültem neki, hogy azon kevesek közé tartozik a magyar eklézsiában, akik vezetőként nyíltan felvállalták a véleményüket és az értelmes, építő gondolataikat.

Most sem az ő kérésére osztom meg a nyilvános facebook jegyzetét, és remélem nem gond (szerintem nem lesz az, ahogy ismerem), hogy így teszek. Választásokra készülünk… És úgy gondolom, egy pár percet érdemes rászánni ismét ezekre a nyugodt, józan gondolatokra. (Az eredeti jegyzet itt található a facebookon. Az alábbiakban a Dombó Zsolt kérése frissített, 2018.04.08-i változatát olvashatjátok.)

Országh György, szerk.


Választások 2018,19,20…

Pár hónapja készülök egy videóblog bejegyzésre, a keresztények és a politika kapcsolatáról, de a felfokozott választási vélemény-tornádók között, úgy döntöttem, hogy megvárom, míg lehiggadnak a kedélyek, hátha egy kisebb szélcsendben jobban lehet beszélgetni, így ezt a videómat a választások után fogom publikálni. 

Luk 9:53 De nem fogadták be, mivel Jeruzsálembe tartott. 9:54 Amikor látták ezt a tanítványai, Jakab és János, így szóltak: Uram, akarod, hogy azt mondjuk, szálljon le tűz az égből, és pusztítsa el őket? 9:55 De Jézus megfordult, és megdorgálta őket: Nem tudjátok, micsoda lélek /szellem/ van bennetek, 9:56 mert az Emberfia nem azért jött, hogy elveszítse az emberek életét / lelkét/, hanem hogy megtartsa. És elmentek egy másik faluba.

A tanítványok igazi erkölcsrendészként, – hiszen egyesek nem fogadták el Jézust, a Mestert – tűzet akartak lehívni az égből a kis szamáriai falura. Külön pikantériája az ügynek, és egyben reménykeltő is, hogy az egyik hangadó maga János, aki később a szeretetről olyan jókat fog mondani, írni evangéliumában és a leveleiben. Most ugyan épp tömeggyilkosságra készül – mert más véleményen levőkkel találkoztak. A szeretett tanítvány, a későbbi apostol, kiirtana egy falut, mert annak lakói nem kívánták befogadni Jézust. Másképp gondolták.

Jézus, a mi Istenünk, (emlékeztek rá: a MI Istenünk) erre megdorgálta őket mondván: nem tudjátok, hogy milyen szellemiségből beszéltek. Ez a magatartás, ez a hozzáállás teljesen idegen tőlem, fiúk. Isten nem azért jött a földre, hogy elveszítse az emberek lelkét, hogy rájuk kényszerítse az elgondolásait, hanem, hogy megtartsa, építse, felemelje, meggyógyítsa. De ha valaki nem akarja, akkor tovább megy. Itt is így cselekedett, és elmentek egy másik faluba.

Látjátok, ennyi lenne az egész, kedves hívő testvéreim: nem tűzet, kígyót és békát mondani azokra, akik másként gondolják, hanem szeretetben és irgalommal más témára odébb állni.

Meggyőződésem, hogy hamis, nevezhetjük antikrisztusi, szellemi befolyás alatt vannak azok a keresztények, akik gyűlöletre, megosztottságra, félelemre építik rendszereiket, döntéseiket – erkölcsi, esetenként, akár bibliai igazságok védelmére hivatkozva-, és nem tudják, hogy mifajta szellemből beszélnek.

Isten igazságait – házasság, szexualitás, pénzkezelés, társadalmi kérdésekben stb.- nem lehet törvényileg rákényszeríteni embertársainkra, és ebben is követnünk kell Jézust, aki hirdette, tanította, bemutatta- de sosem kényszerítette rá senkire. Szeretettel volt afelé is, aki épp elutasította, és megmosta annak lábát is, aki elárulta. Az érkező évek, amik beköszönnek a kereszténységre, nagy kihívást tartogatnak: ha ezeket nem értjük meg, nem kezdjük gyakorolni, nagyon könnyen a hamis részben találhatjuk magunkat, de az már egy másik történet.

Békességet, és irgalmasságot keressünk a szívünkben, és úgy válasszunk holnap, hogy nem a félelmeinkre, vagy saját elképzeléseinkre hallgatunk, hanem letesszük a voksunkat Isten Királysága mellé, és abból a nézőpontból húzunk egy x-et.

Dombó Zsolt, lelkipásztor (ui.: bizonyára nekem még több olyan dolog lesz a Mennyben, amit meglátván, nagyon fogok bánni, szégyelleni.)

Jezus_cimlap