“Kis” lemaradásban a tudomány, de jó, hogy elértek ide

„…hogy a Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; és így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig.” (Efézus 3:17-19)

Néhány ezer év fáziskéséssel, de eljutott oda a tudomány, amire a Biblia is utal: egy olyan világban élünk, amelyben a teljességet négy dimenzióban lehet megélni – a bibliai szóhasználat szerint szélességben, hosszúságban, magasságban és mélységben. Egy-két héttel ezelőtt lehetett olvasni arról a bejelentésről (magyarul a hvg.hu cikkében találtam rá), miszerint részecskék viselkedését figyelve és matematikai alapú módszerekkel jutottak el arra a tudósok, hogy immár bizonyítható is a negyedik dimenzió létezése. A negyedik dimenzió megnevezésére a “kiterjedés” fogalmát használják.

image
© Penn State University / Rechtsman Laboratory (Kép forrása: hvg.hu)

Isten szeretete a négydimenziós megközelítéssel ismerhető meg igazán, vagyis abban a közegben, abban a világban, ahol nem a fizikai tér ismerete határozza meg a valósághoz való viszonyunkat, hanem a szellemi világban, ami magasabb rendű a kézzel fogható világunknál, ezáltal nagyobb jelentősége és befolyása van az életünkre. Isten szeretetét és teljességét természetesen nem a tudományos megfigyelések által, hanem a Jézus Krisztusban való hit által ismerjük meg. De az Újszövetség beszél arról (Római lev. 1. fej.), hogy a teremtett világot megfigyelve az emberek felismerhetik Istent, és lehetőségük nyílik arra, hogy őt Istenként elismerjék, és neki hálát adjanak. Legyen ez a tudományos áttörés is ennek az egyik eszköze!