Párizs, New York…

Az Agapé hálózathoz tartozó Belvárosi Gyülekezet pásztora, Dombó Zsolt véleménycikkét olvashatjátok a párizsi katedrális tűz témájában, itt, a Prófétai Naplóban.


ct-notre-dame-fire-paris-20190415

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek…

A szellemi megítélés egyik része, hogy jól tudjuk megítélni: a fizikális világban megtörtént adott esemény mögött, meghúzódik-e valamiféle szellemi üzenet, információs többlet, vagy sem. Ha leég egy templom, annak van-e többlet üzenete annál a sajnálatos ténynél, hogy egy építészei emlék, kegyhely elpusztul.

Az első kérdésre a válasz, hogy nagy valószínűséggel igen: a Notre-Dame lángolásának érezhetően van egy plusz szellemi üzenete, jelzése, ha patetikusan akarjuk megfogalmazni: van prófétikus üzenet-értéke. Ahogy az elmúlt hetekben sorra gyújtottak fel Franciaországban templomokat, rongálták meg azokat kisebb mértékben, azok hírértéke egy általános erkölcsi-szellemi állapotot tükröző jelenség megfogalmazásában ki is merült.

Ám a Notre Dame több mint egy templom (katedrális). A Notre Dame egy jelkép. A kérdés már csak az, hogy ennek kigyulladása vajon minek az üzenete? Amikor megláttam az első hírt a legelső szó, amit felhozott bennem – úgy gondolom- az Úr: Word Trade Center (WTC). Mind a két épület ikonikus és többlettartalommal bír annál, mint csak építészeti, mérnöki csúcsteljesítmények.

Úgy gondolom, hogy sok rossz, téves magyarázat kezdett keringeni hívő keresztény körben a párizsi tűz szimbolikus jelentéséről. Nem, nem hiszem, hogy Isten büntetése, nem hiszem, hogy a katolikus egyház bukásának szimbóluma, nem hiszem, hogy a kiüresedett vallásosság felett való ítélet.

Azt érzem, az a benyomásom, hogy korszakjelzés, határpont jelzésről van inkább szó. A WTC leomlása valójában lezárta a régi világrendet, és megnyitotta az utat egy új világrendnek a politikában. A Lehman Brothers (LB) csődje megindította a bank és gazdasági világválságot és egyben megnyitotta az utat egy új gazdasági modell felé az utat. Úgy gondolom, hogy a Notre-Dame leégése egy jelzés, ami megnyitja az utat egy új vallási-kulturális világrend kialakításához.

Mi volt a következménye a WTC leomlásának hosszabb távon? A hagyományos, polgári és emberi szabadságjogok drasztikus feláldozása a „biztonság” kedvéért, a magánélethez való jog totális letámadása, és ami idáig történt e területen, az még csak a kezdet. Milyenek az LB csődjének következményei? A gazdasági biztonság kedvéért a totális ellenőrzés, az állam piaci szerepvállalásának jelentős megnövelése, a készpénz drámai csökkentése és a készpénzforgalom túlzott ellenőrzése, a bizalom elpárolgása- és ez, még csak a kezdet.

Mit hozhat akkor egy új kulturális/vallási rendszer? A világi hatalom egyre inkább „segítő” szándékkal fogja a vallások kibékülését (biztonság) szorgalmazni. Muszlimok és keresztények, hívők és ateisták lám együtt adakoznak és építik újjá a Notre Dame-t, és ez egy példaértékű összefogás lehet, miért is nem lehetne ezt több területen? A világi hatalom, politika aztán szépen, egyre inkább majd összeterel mindenkit- a biztonság és béke hamis jegyében, egy közös hit-és vallási alap elfogadására. És mindazokat, akik ezt hitüknél fogva nem fogadják el, üldözni fogják.

Úgy gondolom, hogy a Notre Dame lángolása egy új korszak nyitását jelzi, és nem ijesztgetni szeretnék senkit, de annyit biztosan állíthatunk: a hívő keresztények és a kulturális keresztények között növekedni fog és láthatóvá válik még jobban a kibékíthetetlen szakadék. Az események további alakulását a Bibliából pedig már tudjuk, mert meg van írva…

Dombó Zsolt

57368829_2215717601819689_1369627305046966272_o


Forrás: Belvárosi Gyülekezet Facebook oldalán található jegyzet (“Párizs, New York…”)

 

Közzétéve: Országh György

Szerkesztő

%d blogger ezt szereti: