A nagy facebook leállás napján nézzétek Jézust!

Ma van a nagy facebook leállás napja, legalábbis több mint egy órája már ez a helyzet. Sem FB, sem messenger, sem insta, sem whatsapp.

Úgyhogy, aki fel van iratkozva a hírlevélre, az rögtön látja ezt az üzenetet, aki nincs, majd akkor, ha éppen itt jár… Szóval, amit ajánlok: nézzétek a The Chosen sorozatot! (Link a cikk alján.)

Jézus itt megjelenített karaktere utánozhatatlan, még emberközelibb, mint amit eddig bárhol láthattatok (színész: Jonathan Roumie), a jelenetek egyrészt a bibliai szövegből, másrészt a megértést segítő előzményekből vannak, vagy kontextust adó, odaillő kiegészítések.

Mégsem csak emberközeli, humoros és megindító, hanem igei, szellemi, és a szívünket megszorongató néha egy-egy üzenet – azt hiszem, a készítők eltalálták azt a mértéket, ami emészthetővé, követhetővé teszi a történetet.

“A kiválasztott” (The Chosen) nem akar hagyományos felfogásúvá tenni, sem valamelyik irányzat üzenetét képviselni, hanem hitelesen Jézus személye, üzenete és munkássága köré koncentrálódik, még a szereplők esetlenségében is, a Mester kapcsolatában a tanítványaival, illetve lehetséges tanítványaival. Nem azt a benyomást hozzák létre bennünk az epizódok, hogy egy igazán jó hívő rétegnek szól ez az egész, hanem minden érdeklődési szintet elismerve és megcélozva, a helyén kezeli a különböző állapotban és helyzetben vele kontaktusba kerülő embereket.

Külön rész hangsúlyozza ki pl. Jézusnak a gyermekekkel való hangulatos kapcsolatát, de a szamáriaiak közötti misszió kezdetét jelentő “János 4” is saját epizódot kapott (bővebb kontextussal), ahol az a rendkívül sokatmondó beszélgetés játszódott le Jézus és az asszony között, az új imádatról, szellemben és igazságban…

Nikodémus egy kulcsfontosságú szereplő lett, nagyon sok részben szerepel, igazán érdekes szálat kölcsönöztek neki (a Bibliával teljesen összhangban), amellyel több háttéresemény-, illetve mondanivaló-kapcsolást is nagyon frappánsan megoldottak. (Nikodémus szerepében Erick Avari.)

A bibliai szöveg kiegészítése a párbeszédekkel és szövegkörnyezetet adó jelenetekkel nem teszi sem unalmassá, sem a lényegtől eltérővé a filmet. Biblikus, emészthető, mégis mély, egyszer megnevettető, egyszer megindító sodrásba kerül az ember, miközben a The Chosen segít felidézni a legfontosabb mondanivalókat, megeleveníti az Úrral való kapcsolatunkat, segít megtisztítani a róla alkotott elképzelésünket a sallangoktól, és minden lehetőségünk megvan rá, hogy maga Isten érintsen meg és munkálkodjon bennünk ezáltal az egyedi és, bátran mondhatom, prófétikus mű által.

Szinkronizálva nincs, csak angol nyelven szól, de feliratot lehet választani – én a magyarral kezdtem, de néhány epizód múlva inkább jobbnak láttam az angollal folytatni… Szó mi szó, a magyar feliratozás minősége talán még fejlődés előtt áll. De természetesen az angolt kevésbé értők számára nagyon nagy segítséget jelent ez a lehetőség.

Itt tudod elkezdeni nézni, illetve megismerni a példátlan mértékű közösségi támogatásból készülő és mindenki számára ingyen elérhető filmsorozatot és a hátterét:

https://watch.angelstudios.com/thechosen (Emellett mind az App Store, mind a Google Play áruházban megtalálod a The Chosen alkalmazást, ahol a rendelkezésedre állnak a lejátszható illetve letölthető epizódok mind a két eddig elkészült évadból.)

Közzétéve: Országh György

Szerkesztő

%d blogger ezt szereti: