Instant üzenetek, elhamarkodott ítéletek

EGY TANULSÁGOS ESET A PRÓFÉTAI SZOLGÁLAT FELELŐSSÉGTELJES MEGÍTÉLÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

A napokban egy alföldi gyülekezetbe látogattam el a lányomékkal. Különösen emlékezetes élmény volt, mert a pásztor az alkalom utáni személyes beszélgetésünk során olyan módon fejezte ki a tiszteletét, miután megtudta, hogy éppen egy szolgálati úton voltam azon a hétvégén, amit csak ritkán tapasztalok. Nagyot nőtt a szememben ez a fiatal szolgáló. De más emlékezetes pontja is volt az aznapi alkalomnak. Az aktuális vendégszónok, aki egy közeli kisvárosból jött, az egyébként építő jellegű prédikációjában arra tett utalást, hogy manapság vannak az interneten olyan naponkénti „instant üzenetek”, amelyek a személyes kapcsolatot helyettesítik a hívők életében. Úgy fogalmazott, hogy „Amerikában megmondják, hogy mit kell csinálni ma”, és azt csinálják az emberek, akik ezeket olvassák, ahelyett, hogy elővennék a Bibliájukat.

Miközben hallgattam az intő beszédet, eszembe jutott, hogy az istentisztelet elején valaki egy pár perces bátorító üzenettel állt ki a gyülekezet elé, amelyben a Zsidókhoz írt levél 10. fejezetéből idézte az utolsó öt igeverset (35-39), kitartásra buzdítva a jelenlévőket. Ugyanerre az igeszakaszra egyébként, a 34. verstől kezdődően maga az igehirdető is hivatkozott a mondandójában. Én pedig mosolyogva gondoltam bele, hogy az amerikai instant üzeneteket kifigurázó testvérem bizonyára nem nagyon vizsgálta még meg a Prófétai Naplóban tizenegy éve minden egyes nap olvasható próféciákat ‒ amelyek nem mellesleg az Istennel való személyes kapcsolatra terelik a fókuszunkat folyamatosan ‒ ugyanis pontosan aznap reggel pont az az igeszakasz szerepelt Bill Burns üzenetében, amiről ebben a kis alföldi gyülekezetben beszéltek (nyilván a Szent Szellem ihletésére) a Zsidó levél 10-ből: „Nehogy eldobjátok tehát a bátor bizalmatokat, mert nagy a jutalma, mert kitartónak kell lennetek, hogy az Isten akaratát megtegyétek, és így elnyerjétek az ígéretet.”

Isten bizonyságot tett aznap az Ő munkája mellett, bárki számára, aki beleolvas a Prófétai Naplóba, a 2021.11.14. napon olvasható bejegyzésnél.

Tanulság, hogy még ha idősebb, tapasztaltabb szolgáló is az ember, akkor is érvényes rá Jézus tanítása: „Ne ítéljetek látszat szerint, hanem hozzatok igazságos ítéletet.” Mert ha netalán túl sokáig megy az ember ezen az úton, amelyen nem követi az apostoli tanácsot, hogy „Mindent megvizsgáljatok”, akkor egy idő után úgy járhat, ahogy Gamáliel figyelmeztette a vallási vezetőket: „…még úgy tűnhettek fel, mint akik Isten ellen harcoltok.”

Záró gondolatként szeretném leszögezni, amit régóta többször is olvashattatok a Prófétai Naplóban: a prófétai szolgálat nem pótolja az Istennel való személyes kapcsolatot – ahogy az Istennel való személyes kapcsolat sem pótolja a prófétai szolgálatot (ahogy a pásztori, tanítói stb. szolgálatokat sem). Nyilván nem ez az egyetlen eszköze Istennek arra, hogy építő, bátorító és vigasztaló üzeneteket küldjön Krisztus testének, hanem Mózes vágya szerint „bárcsak az Úr egész népe próféta lenne”, sok-sok engedelmes szolgáján keresztül szól a Szent Szellem, és mint mindent, úgy ezt is meg kell vizsgálni, hogy nehogy elhamarkodott ítéletet mondjunk.

‒ Országh György, a Prófétai Napló szerkesztője

Közzétéve: Országh György

Szerkesztő

%d blogger ezt szereti: