Véget ért a november – mit mondunk most a próféciákról?

Aktuális témák: Dana pásztor álmai, illetve az elnökválasztás próféciái.

“A prófétálást ne vessétek meg, de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.” (1Thesszalonika 5:20-22)

(A Trump választási győzelmét előrejelző próféciákkal egy másik írásban fogok foglalkozni, részben a téma terjedelmessége miatt, részben a sokak által fenntartott kitétel miatt: miszerint minden januárban fog végleg eldőlni… Persze addig is érdemes gondolkodni és figyelni, értékelni ezt a témát is.)

Itt-ott már előzetesen is elindultak a kiértékelések Dana Coverstone amerikai pásztor álmával kapcsolatban, de most, miután már november is véget ért, itt az ideje, hogy levonjuk az utólagos következtetéseket is.

Mit mondjunk Dana pásztorról és az álmairól?

Nem az a célom, hogy “beárazzuk” a prófétákat és általában a szolgálókat – habár tiszteletteljes módon szükséges lesz levonni következtetéseket a szolgálatuk megbízhatóságáról is – hanem az, hogy szembesüljünk önmagunkkal: hogyan viszonyulunk a híres, vagy híressé vált emberek nagy dobra vert próféciáihoz, mennyire kezeljük ezeket naivan, vagy felnőttként.

Atyámfiai, ne legyetek gyermekek értelemben; hanem a gonoszságban legyetek gyermekek, értelemben pedig érettek legyetek.

– írja Pál apostol a prófétálással kapcsolatos legismertebb igeszakaszban, az 1Korinthus 14-ben (14:20).

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy nagyon lehetséges, hogy Dana pásztor novemberre vonatkozó álma a saját szívéből – istenfélő, hazaszerető, felelősségteljes családfői és féltő pásztori szívéből – fakadhatott. De nem Isten Szellemétől.

110101963_3435769326447701_1997215148480219463_n
Dana Coverstone pásztor magyarázza prófétikusnak nevezett álmát

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az első (2019 decemberi) álma nagyrészt beteljesült (a járvány és a gyújtogatások), és nagyon lehet, hogy Istentől való volt. (Noha ezt akkor nem tette közzé, csak utólag mondta el, miután megtörténtek a benne szereplő dolgok.) Ennek a jelentőségére később visszatérek. Most főleg a 2020 júniusi álmairól lesz szó, mivel ezek tartalmaztak megrázó üzeneteket a szeptembertől novemberig tartó időszakra.

A novemberig előrejelzést adó álmának a leglátványosabb elemei közül nem teljesedett be az hogy Trump elnököt nem lehet megtalálni majd, hogy nyoma sem lesz, valamint az sem, hogy orosz, kínai és “kék sisakos” katonák irányítanák a katonai eseményeket az utcákon.

Volt néhány szimbolikus elem, amit nem nagyon lehet megvizsgálni, kiértékelni – hogy majd keselyűk köröznek Washington felett, vagy hogy a bankokból egy vákuum hatására a tetőn keresztül kiszáll a készpénz. Aki akarja, igaznak veheti ezeket, mondván, hogy biztosan szellemi lényekről szólt, vagy hogy gazdasági visszaesés is történt, de nem igazán tudok olyan eseményekről, amelyek miatt ezek a “figyelmeztetések” igazán aktuálisak, hasznosak lettek volna.

A tüntetők és a rendőrök összecsapásai közel sem jelentették azt, hogy a kínai hadsereg, az orosz hadsereg, illetve az ENSZ kéksisakos katonái átvették volna a katonai események irányítását Amerika utcáin. Ha ezeket valahogy mégis bele akarnánk erőltetni az események kiértékelésébe, akkor gyakorlatilag azt üzennénk vele, hogy bármit rá lehet fogni bármire, és nem felnőttként kezelnénk egymást. Nem lenne korrekt dolog elvárni az emberektől, hogy akkor is higgyenek egy próféciának, ha az láthatóan nem igazolódott be. Ezt senki sem akarhatja.

“Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, amelyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondta azt a próféta; ne félj attól!” (5Mózes 18:22) Nem szabad lebecsülnünk senkit sem a téves prófétálása miatt (és főleg nem szabad megköveznünk – semmilyen értelemben sem), így Dana pásztort sem. De a jót jónak, a rosszat rossznak kell mondanunk, ez az egyik alapvető tulajdonsága a csecsemőkorból kilépett keresztényeknek (“Mert mindaz, aki tejjel él, járatlan az igazság beszédében, mivelhogy kiskorú: Az érett korúaknak pedig kemény eledel való, akiknek érzékeit a gyakorlat kifejlesztette a jó és a rossz megkülönböztetésére.” Zsidó levél 5:13,14). Dana Coverstone egy gondoskodó szívű pásztor, de nem próféta, és azt lehet mondani, hogy nem is ilyen horderejű prófétikus üzenetek átadása a szolgálata. Nincs felkészülve arra, hogy ilyen módon tudja használni őt az Úr.

Volt viszont olyan része is az álomnak, ami gyakorlatilag úgy történt, ahogy Coverstone beszélt róla. Az egyre agresszívabb tüntetések, a gyújtogatások, a fosztogatások, a fegyveres szervezkedések már-már polgárháborúba sodorták az USA-t, szóval az ezzel kapcsolatos tartalmi mondanivaló kifejezetten helytálló volt (azt nem nagyon lehet állítani, hogy ténylegesen kitört a polgárháború, habár vannak újságírók, akik így szeretnek fogalmazni néha).

Atlanta Protest Held In Response To Police Custody Death Of Minneapolis Man George Floyd
Fotó: Elijah Nouvelage/Getty Images

Mindazáltal, ha tovább folytatom a megvizsgálást, nekem feltűnt a pásztornak az álmához fűzött saját kommentárjában, hogy elmondta: ő nagyon sokat olvassa a híreket, nagyon érdeklik a világban történő dolgok. Ez egy teljesen jó hozzáállás szerintem, nincs ezzel semmi baj. Csak az jut eszembe erről, hogy egy sokat olvasott, tájékozott, a társadalmi folyamatokon sokat gondolkodó emberben ezek a következtetések nagyon könnyen megszülethettek. Egyszerűen fogalmazva, talán nem volt annyira meglepő, hogy abban a már régóta megosztott országban a Trumpot kezdettől fogva gyűlölő, akár baloldali, akár bármilyen beállítottságú emberek, csoportok, szervezetek nem fogják szó nélkül hagyni, hogy a konzervatívoknak tetsző, radikális döntéseket hozó Trump népszerűsége fennmaradjon, elnökválasztási kampánya sikeres legyen. (És természetesen még sok más kifogás is van a személyével kapcsolatban, ami csak tovább hatványozta az indulatokat.)

Ezt a veszélyt láthatta előre jól tájékozottsága miatt ez a hazafi, konzervatív pásztor. (Főleg a Floyd-gyilkosság után elkezdődött zavargások ismeretében.) Ahogy szerintem akár egy szociológus is, vagy bármilyen gondolkodó ember nagy valószínűséggel előre tudta jelezni ezeket az eszkalálódó konfliktusokat a választások közeledtével. Könnyen lehet, hogy Dana pásztor olyan sokat gondolkodott ezeken a dolgokon, hogy ez töltötte meg a szívét, ami végül hatással volt arra, hogy mit álmodott éjszaka. (Szóval nem csak egy kiadós pizzavacsora okolható a saját lelkünkből fakadó álomért.) Még tovább színezi a helyzetet az, hogy ha az első (2019 decemberi) álma valóban úgy volt, ahogy mondja, és tényleg előre látta a járványt és a zavargásokat, akkor nagyon lehet, hogy ez a kellőnél nagyobb bátorságot (esetleg elbizakodottságot) adhatott neki ahhoz, hogy Istentől valónak vegye a második álmát is, és ilyen felhanggal tegye közzé ezeket. A prófétai elhívásban járó embereket az Úr folyamatosan képzi ki arra, hogy ne essenek ilyen hibákba (noha bárkinél előfordulhatnak kisebb hibák). De meg kell értenünk és el kell fogadnunk, hogy más a prófétai elhívás és más a pásztori. Úgy gondolom, hogy ilyen horderejű üzenetek esetében különösen jól jött volna, ha megbízható próféták segítségét kéri, még az üzenetek átadása előtt.

Ezeket a feltételezéseket azért merem leírni, mert mint említettem, a látványos, igazán speciális álom-elemek közül több nem teljesedett be. Ezért tartom fenn, hogy nagyon valószínű, hogy Dana Coverstone második alkalommal már a saját szívéből álmodott és prófétált (prófétainak nevezte álmait), amelynek a tartalma részben amúgy is sejthető események voltak (a tüntetések stb.), részben pedig egyszerűen nem történtek meg november végéig (az előrejelzett időig).

Megjegyzés: George Floyd tragikus halálakor vettek igazán lendületet az események, a Black Lives Matter tüntetések és gyújtogatások, amelyből én személy szerint az egész folyamat teljesen ördögi hátterére tudok következtetni (ördögi dolog volt G.F. meggyilkolása és a BLM értelmetlen agresszivitása is), de ezen a szálon most nem szeretnék továbbmenni, hogy ne eresszem túlságosan bő lére az írásomat. Csak érdekes összevetni ezt azzal, ahogyan az ismertebb próféták reagáltak Dana Coverstone álmára – ezek között volt, aki először egyenesen ördögi eredetűnek tartotta az álmot (Doug Addison), mivel az ördög tervét vetítette előre (ő később finomított a megfogalmazásán, de alapvetően fenntartotta, hogy nem kell elfogadni tényként ezeket), míg egy (sőt, talán több) másik próféta (pl. Cindy Jacobs) óvatosabb és segítőkészebb volt, és esetlegesen figyelmeztetésnek nevezte az álmot, amelynek a beteljesülése ellen imádkoznunk kell...

Mi a teendőnk most?

Csak annyi, hogy lapozunk, nem foglalkozunk ezzel? Akkor azt kockáztatjuk, hogy ha legközelebb valaki előáll egy figyelmeztető üzenettel, azt is ugyanúgy kezelik az emberek a saját állapotuk szerint, mint ahogy ezt kezelték: a naiv gondolkodásúak mindent elhisznek, a szkeptikusabbak csak annyit mondanak, hogy “majd meglátjuk”, a cinikusabbak pedig ugyanúgy gúnyt űznek majd belőle. De nem lesz meg az a haszna (ha egyáltalán Istentől való lesz), hogy olyan aktuális prófétai üzenetet lássanak benne az emberek, ami hasznosítható, miközben építő, bátorító és vigasztaló.

Az egyik cél az, hogy tiszta és hiteles prófétai szolgálatok működjenek Krisztus testében, amelyeknek valóban van haszna, miközben a hívők érett szellemi emberekként viszonyulnak a prófétáláshoz és a prófétai szolgálathoz. Ennek érdekében mi, akik tapasztaltabbak vagyunk, most tudunk tenni valamit – az őszinte, biblikus kiértékeléssel, hogy azok az emberek, akik figyelnek ránk, épüljenek belőle, és ők is érettebben tudjanak viszonyulni a jövőben a prófétai üzenetekhez – akár a sajátjukhoz, akár másokéhoz.

A másik fontos cél az, hogy mi magunk álljunk be egy olyan jelentőségteljes prófétai szolgálatba, amelyet Isten igazán hitelesen és hatékonyan tud használni – hiszen láthatjuk, mennyire szükség van rá.

Az lenne az igazi, ha a megbízhatóan működő ajándék szolgálatok egymást segítenék – ennek nagyszerű példája látszik többek között az Alabástrom projekt munkájában – miközben a már eddig is végzett jó munkánkat is tovább folytatjuk, hogy felkészítjük az embereket a szellemi érettségre és a szolgálat munkájára.

Közzétéve: Országh György

Szerkesztő

%d blogger ezt szereti: